Parné čistenie

Parné čistenie alebo rýchle a jednoduché hĺbkové dezinfekčné čistenie pomocou pary

Výhody parného čistenia

  • Šetrný a ekologický typ čistenia
  • Účinne hĺbkovo dezinfikuje 
  • Nedráždi dýchaciu sústavu
  • Vlhko vzniknuté horúcou parou eliminuje alergény a možný vznik alergie
  • Eliminuje atopický ekzém a kožné ochorenia
  • Odstraňuje pachy
  • Odstraňuje mikroorganizmy, roztoče, plesne a huby
  • Odstraňuje vírusy a baktérie
  • Odstraňuje výrazne znečistené nánosy a odolné usadeniny
  • Odstraňuje vodný kameň 
  • Oživuje a dvíha vlákna tkaniny 
  • Prinavráti farebný odtieň, lesk a čistotu plochy
  • Zdravotne nezávadný proces čistenia vhodný aj pre zvieratá 

Parné čistenie vykonávame pre

  • byty, domy, apartmány a rezidencie
  • ubytovacie, podnikové, rekreačné zariadenia a strediská
  • gastro prevádzky
  • zdravotnícke zariadenia, kliniky, ambulancie a sociálne zariadenia
  • hotely, penzióny, ubytovne, internáty a motely
  • obchodné prevádzky
  • administratívne priestory, kancelárie a firmy
  • školské a predškolské zariadenia
  • fitness, wellness a voľnočasové priestory
  • menšie priemyselné objekty

Parné čistenie – jednoduché, účinné a spoľahlivé upratovanie

Parné čistenie dezinfekcia v Bratislave

Parné dezinfekčné čistenie napĺňa všetky hygienické normy a príslušné predpisy z hľadiska hygieny 

Ten, kto už mal tú česť s moderným parným čistením vie, že upratovanie s ním je hračka a k namáhavému drhnutiu a chemickým prostriedkom sa už zaručene nevráti. 

Horúca para naruší štruktúry usadenín i nánosov a tým sa tieto nečistoty ľahšie odstránia. 

Prakticky ide o moderný ekologický proces čistenia parou kde behom procesu ani po ňom nevzniká veľké množstvo odpadovej vody.

Para Vás zbaví mastnoty, dlhodobých nánosov, usadenín či zažranej špiny bez nejakej veľkej námahy či použitia chemických prípravkov. 

Vyzerá a znie to lákavo čo poviete ? A navyše tak ľahko a jednoducho...

... no je tu jedno ALE!!

Samotný úkon parného čistenia ako sme už vyššie spomínali nie je náročný fyzicky. Avšak je časovo natoľko náročný, že je nanajvýš vhodné aby ste si túto službu radšej objednali a trávili svoj čas oveľa príjemnejšie a efektívnejšie.

Čistenie parou teda parná dezinfekcia je moderná ekologická alternatíva k bežnému konvenčnému upratovaniu chemickými prípravkami

Službu parné čistenie sme do konceptu našich služieb zahrnuli práve z toho dôvodu, že je veľmi žiadaná a reálne aj naozaj účinná. Avšak z dôvodu, ktorý sme už vyššie spomínali, že zaberie oveľa viac času ako bežné upratovanie, je teda jednoduchšie a výhodnejšie tento čistiaci úkon nechať na odborníkov z „fachu“. 

Obzvlášť ak ide o nános nečistôt z dlhodobého hľadiska

Čistenie parou výrazne podporuje zlepšenie zdravotného stavu u astmatikov, atopikov a alergikov

A práve Vaše dobré ohlasy a reakcie nás motivovali zahrnúť tento čistiaci proces ako samostatnú voliteľnú službu Vám našim verným zákazníkom

Príprava a podstata parného čistenia ...

Pri parnom čistení ide prakticky o spojenie horúcej pary a tlaku. V tejto kombinácií parný čistič usadeninám a nečistotám naruší štruktúru a aktivuje jej rozpustnosť, respektíve ich ľahšie odstránenie z povrchu bez fyzickej námahy, drhnutia a bez poškodenia povrchového materiálu.

Ak ide o pevný povrch zanesený aj pevnými nečistotami a hrubou špinou, ako je napríklad podlaha,  je dobré tento povrch pred samotným parným čistením najprv povysávať bežným vysávačom. 

Ako také parné čistenie prebieha ?

Do nádobky parného čističa na to určenej nalejeme čistú destilovanú vodu a stroj nastavíme na nami požadovanú teplotu. Teplota sa určuje od druhu čisteného materiálu respektíve od jeho povrchu. 

Prístroj si vodu zohreje na nami požadovanú teplotu a zároveň kým nevznikne para. Ak nám svetelne oznámi že je pripravený a v plnej kondícií, môžme priebeh dezinfekcie úspešne rozbehnúť. 


Podstatné je aby sme si znečistený povrch naparili a uvoľnili tak nánosy i nečistoty. Ak sme si istý že para špinu povolila, uvoľnené nečistoty postupne handričkou odstraňujeme až je povrch dokonale čistý. 

Tento proces a celkovo celý priebeh pri nadmernom znečistení opakujeme, kým plocha nie je úplne vyčistená. 

Niekedy sa stáva, že výsledok veľmi znečisteného povrchu dosiahneme až po niekoľkých návštevách. Ale povedzme si otvorene, stojí to zato.  

A prečo ?

Pretože odstránením nečistôt parným čističom spôsobíme, že daná plocha sa do budúcna už čistí jedná báseň obyčajným, bežným domácim prostriedkom a zdĺhavé, namáhavé a neúspešne drhnutie je už absurditou.

Aké materiály sú vhodné na parné čistenie

Pri parnom čistení treba zhodnotiť, či je daný povrch vhodný na čistenie prostredníctvom pary alebo nie. Tento fakt je obzvlášť podstatný, keďže čistenie je pod tlakom horúcej pary, ktorá môže citlivý materiál nezvratne poškodiť.

Niektoré materiály sú jednoducho chúlostivé na teplo a vlhko, a práve tie nie sú vhodné na čistenie parou. Preto je dôležité sa pri rezervácií tejto služby s nami najprv poradiť. Keďže para môže dosahovať teplotu nad 100˚C je treba posúdiť, či materiál parou neznehodnotíme respektíve nezvratne poškodíme. 

Ideálne materiály na parné čistenie sú tie, ktoré sú využívané v kúpeľni, kuchyni a na obklady alebo dlažby. 

Vhodné sú aj okná vrátane rámov, žalúzií a parapetov, sklenené výklady a zrkadlá. 

Ďalším z vhodných materiálov je čalúnenie, samozrejme nie každé. 

Viac o vhodnom čalúnení pre parný čistič sa dozviete nižšie ....

Kuchyňa

Kuchyňa ako hlavný zdroj znečistenia rôznych mastných usadenín, pripálených zvyškov a vodného kameňa je obzvlášť vhodný adept na parné čistenie. 

Plochy v kuchyni sú poväčšine vode-odolné a preto je tento typ upratovania parným čistenim ideálny

Parným čistením vieme odstrániť usadeniny, špinavý povlak aj mastnotu z digestora, sporáka, rúry, varnej dosky, mikrovlnej rúry, drezu, batérie či z kuchynského obkladu vrátane jeho škár

Bežné znečistenie vyčistíme pomocou tryskového prúdu horúcej pary alebo nadstavca z mikrovlákna. Naopak na veľmi znečistené miesta použijeme kefku s účinnejším záberom. Nadstavec s dlhým aj krátkym vlasom takzvané kefy sú výbornou voľbou ak sa potrebujeme dostať do menej prístupných škár alebo otvorov.

Ak sú nečistoty niekoľkoročné a postihol ich „zub času“, je potrebné priebeh parného čistenia opakovať viac krát.

Poškodené povrchy neodporúčame čistiť parou. 

Parné čistenie obkladu a škár uvoľňuje niekoľko vrstiev mastných nečistôt, ktoré je potrebné následne zotierať handričkou z mikrovlákna. Pred parným čistením obkladu je potrebné zhodnotiť stav hmoty medzi obkladačkami. Ak je hmota v škárach už popraskaná respektíve odpadáva, je treba brať do úvahy, že teplom sa tento stav môže znásobiť. 

Parné čistenie v kuchyni je krásny dôkaz toho, že tú naozaj zažratú špinu len tak handričkou nevydrhnete a treba zvoliť účinnejšie varianty ako je konkrétne tá naša parné čistenie.

Navyše parné čistenie je veľmi vhodný a účinný spôsob ako vyčistiť záhradný gril a jeho príslušenstvo.

Para ako spoľahlivý dezinfektor vhodná aj v zdravotníctve na dezinfekciu a dekontamináciu

Sanita – kúpeľňa, wc, obklady, dlažby

V kúpeľni nie je žiaden povrch ktorý by nezvládol parné čistenie. Keďže v kúpeľni je prirodzene teplo a vlhko tak aj všetky materiály použité v týchto priestoroch sú vodeodolné.

Vplyvom vlhka, tepla a vyzrážaním sa vody vznikajú rôzne usadeniny, nánosy, plesne, hubovité organizmy a neodmysliteľný vodný kameň. 

Parné čistenie sanity a kúpeľňových armatúr je vhodné na umývadlá, vane, sprchový kút vrátane plastových a sklenených súčastí, sifóny, ťažko dostupné vnútro záchodov a pisoárov, bidety, sprchové a vodovodné batérie, kúpeľňové radiátory a tepelné telesá, odtokové povrchy podlahové žľaby, obklady a dlažby vrátane škár. 

Parné čistenie horúcou parou zabíja vírusy ihneď pri prvom kontakte s nimi

Perfektne vyčistí nánosy a povlaky na plochách obkladačiek, medzery medzi kachličkami ostanú krásne čisté, para rozpustí vo vašej kúpeľni zvyšky mydla, prášku a chemikálií. 

Parné čistenie kúpeľne a sanity je najviac žiadaná služba. Navyše náš „ parný mop “ ozdravie  Vašu dlážku.

Okná a okenné rámy, sklenené výklady a zasklené plochy

Ako odstrániť plesne a huby vzniknuté v ťažko dostupných miestach? Ako odstrániť vtáčie exkrementy z okien, parapetov či žalúzií ? 

Úplne jednoducho. Parným čistením okien za pomoci parného stroja. Čistí a dezinfikuje zároveň

Parné čistenie okien je zaručene veľmi účinný a rýchly spôsob ako sa dostať na ťažko dostupné miesta v okennom či presklenom ráme. Je ale nevyhnutné vedieť takýto parný čistič ovládať a zvoliť správny nadstavec aby bol výsledok čo najúčinnejší. A to všetko my bravúrne ovládame a radi sa popasujeme aj s Vašimi oknami

Kovové a plastové súčasti okien sú často krát bežným umývaním nemožné vyčistiť úplne pretože sa do tenkých škár nie je možné dostať dostupným prostriedkom alebo príslušenstvom z drogérie.

Parným čističom sa vieme spoľahlivo dostať aj do tých najužších škár či rohov

Parná tryska spolu s parou sú výborný pomocníci v každom ohľade. Zvlášť ak ide o ťažko dostupné miesta. Rôzne druhy nadstavcov nám pomôžu vyleštiť každý kút Vášho okenného rámu či inej sklenenej tabule.

Parné čistenie žalúzií vonkajších či vnútorných je tiež hračka a výsledky sú často krát ohromujúce. Na žalúziách, okenných sieťkach a vonkajších parapetoch je niekoľko vrstiev mastnej špiny a smogu z okolitého prostredia. Horúcou parou vieme aj tieto nánosy úplne eliminovať až vyčistiť

Tesnenia či spoje sklenených výkladov, okenných tabúľ, presklených plôch či zrkadiel vieme vyčistiť od hrubej špiny či prachu ale aj nánosov ktoré bežne nemožno odstrániť.

Horúcou parou vieme taktiež zlikvidovať zo sklenených plôch nechcené lepidlo či reklamu.

Navyše nepríjemné exkrementy vtákov z okenných rámov či parapetov parné čistenie tiež hravo zvládne.

Pri sklenených plochách sa jednoducho naparí obsah ktorý následne zotierame klasickou stierkou na okná a handričkou z mikrovlákna. Ak je potrebné, okná ešte doleštíme a vyblýskame.

Pri poškodených povrchoch neodporúčame parné čistenie.

Pri parnom čistení nedochádza k víreniu prachu a preto sú s nami alergici v bezpečí

Radiátory a vykurovacie telesá

Radiátory sú z obzvlášť špecifických povrchových materiálov a ich čistenie je povedzme si otvorene riadna makačka. Obzvlášť ak ide o niekoľko ročný prachom a mastnotou zanesený radiátor s množstvom zárezov a nedostupných škár.

Pred samotným čistením je potrebné stenu okolo radiátorov prípadne dlážku zakryť, aby nedošlo k poškodeniu, popraskaniu a opadaniu omietky. Pred samotným parným čistením je vhodné radiátor aspoň oprášiť od prachových častíc a pevných nečistôt aby sme na dlážke eliminovali nečistoty ktoré z neho zídu. 

Balkóny a terasy

V exteriéry je vhodné čistenie výlučne pomocou vysokotlakového čističa. 

Avšak ak máte svoje terasy či balkóny zasklené, parným čističom vieme docieliť vyčistenie okien, okenných žalúzií, parapetov, ťažko dostupných miest, tesnení,dlažby, obkladov a škár.

Výrazné je čistenie dlažby, kde sa prostredníctvom pary uvoľňuje aj špina, ktorú si bežne voľným okom nevšimnete alebo staré nánosy, ktoré sami neviete zlikvidovať. Pri dlažbe je dôležité zhodnotiť stav tesniacej hmoty medzi kachličkami, či je vhodná na tento čistiaci proces a zásah parou ju nepoškodí. 

Taktiež je parným čističom možné vyčistiť aj vonkajší náter vode-odolnej omietky v malom rozsahu. Čiže ak ste si práve nechali Váš balkón zaskliť, vytvorte si zároveň na Vašej novej terase aj hygienicky nezávadne a príjemne čisté prostredie. S omietkou murovaných balkónov máme skúsenosť, že po kyslých a takzvaných pieskových dažďoch je tento úkon parného čistenia z našej strany určite odporúčaný. Pozor však na voľbu čistenia vysokotlakovým čističom, keďže ten môže výrazne poškodiť omietku budovy. 

Rekreačné a podnikové zariadenia/strediská, fitness a wellness zariadenia, domáce sauny a vírivky

Parné dezinfekčné čistenie podobné tomu v kuchyni a kúpeľni vykonáme aj vo fitness a wellness centrách podobne ako aj v rôznych iných priestoroch určených na rekreáciu , kde by sa mal podľa RÚVZ obzvlášť klásť dôraz na sanitu, hygienu, dezinfekciu a elimináciu baktérií či vírusov. 

Parným čistením docielime úplne zdraviu nezávadné prostredie a okolitý priestor. V tomto prípade ide najmä o spoločné šatne, kabínky určené na prezliekanie, sociálne zariadenia, wellness priestory, sanitu, sauny, ležadlá, vírivky či bazény. Prakticky všetky požadované povrchy a plochy, ktoré majú zodpovedať štandardom hygienickej nezávadnosti

Samozrejme v našom prípade ide o pedantné čistenie a keďže nie sme komerčná veľká firma nevenujeme sa ani veľkým komerčným centrám, skôr svoju činnosť vykonávame v menších zariadeniach, súkromných prevádzkach a rezidenciách.

Roztoč ako nezvaný hosť je teda definitívne preč aj s celou jeho kolóniou vrátane vajíčok 

Koberce, čalúnenia a matrace

Základný a teda hlavný krok pri čalúnených materiáloch, je zhodnotiť, či ide o vhodnú tkaninu pre proces parného čistenia a či je odolná voči vyšším teplotám. 

Parné čistenie vykonávame na posteľné matrace, váľandy, čalúnenia celej postele/štítu postele, kreslá, gauče - sedacie súpravy, stoličky, taburetky, kuchynské a iné lavice, interiér auta, tkané a viazané nástenné obrazy. A to všetko rôznej veľkosti a hmotnosti.

My ako skúsený v svojom obore parné čistenie textílií aplikujeme výlučne súbežne s hĺbkovým tepovaním teda extrakciou.

A to z jediného dosť podstatného dôvodu !

Pri parnom čistení sa tkanina prečisťuje do hĺbky pórov a tým rozpúšťa nečistoty až z úplného vnútra. V tomto procese čistenia parou ide taktiež o celkovú likvidáciu a elimináciu kolónie roztočov, húb, plesní a rôznych iných mikroorganizmov.

Ak by sa tieto hĺbkové elementy neodsali, došlo by k tomu, že pri uschnutí materiálu by vyšli všetky tieto nečistoty a mastnota na povrch látky a vytvorili by nepekné fľaky. 

Avšak ak súbežne s parným čistením vykonávame aj extrakciu tekutiny z látky, teda odsávanie, nečistoty vysajeme a čalúnený materiál je úspešne vyčistený. Navyše vlákno ostane iba vlhké a nie premočené.

Často krát prídeme k zákazníkovi, kde sa pred nami presne takýto experti angažovali a látku len prebehli parou a vualaaa. Zhrabli €€€ a práca ukončená. Žiaľ s týmito „tepermi“ bez záujmu a skúseností prichádzajú ľudia často krát do sporu. Nech sa akokoľvek snažíme niektoré fľaky, ktoré spôsobia žiaľ ani nedokážeme úplne vyčistiť do požadovaného výsledku zákazníka.

Preto je u nás parné čistenie čalúnení spojené výlučne s hĺbkovým tepovaním. 

Ako samotné parné čistenie čalúnení prebieha?

Môžeme tento priebeh parného čistenia čalúnených materiálov zhrnúť do štyroch základných krokov

1. krok
Na začiatok je podstatné aby sme zbavili látku pevných častíc ( kamienkov, vlasov, chlpov ) a to bežným vysávačom. 

2. krok
Do nádrže nato určenej nadávkujeme čistú vodu. Parný čistič si nastavíme na nami požadovanú teplotu a počkáme kým sa zahreje. Keď je pripravený zvolíme správnu hubicu(záleží od druhu tkaniny) a parný proces môže začať. 

3.krok
Tento posledný krok je najpodstatnejší. Materiál, ktorý sme postupne vyčistili do hĺbky pórov parou, teraz vyčistíme extrakciou. 

Extrakčný stroj funguje na princípe vstrekovania dezinfekčného čistiaceho prostriedku – teda rozpúšťadla do látky. Ten uvoľní nečistoty a zároveň tento „koktejl“ odsáva hubicou späť do zbernej nádoby stroja na to určenej. V tomto prípade aj uvoľnenú špinu a mastnotu z pórov uvoľnených parou.

Vlákno ostáva zdvihnuté, mäkké a regenerované. Vďaka extrakcii je doba uschnutia pomerne krátka.

Neodporúčame parným čističom zasahovať pri poškodenom materiáli alebo narušenej opotrebovanej tkanine. Je totiž viac ako pravdepodobné že látka nápor nezvládne a roztrhne sa.

Pri tomto kombinovanom parnom čistení spolu s hĺbkovým tepovaním docielime:

  • Odstránenie pachov
  • Odstránenie vírusov a baktérií
  • Odstránenie roztočov, plesní, húb a mikroorganizmov
  • Odstránenie pevných častíc spolu s rozpustnými nečistotami
  • Narovnanie udupaného vlasu
  • Odstránenie vytlačených miest koberca od nábytku
  • Ekologický spôsob čistenia
  • Zdravotne nezávadny proces čistenia vhodný aj pre alergikov, zvieratá a deti
  • Horúca para navyše bráni víreniu prachu a tým eliminuje alergie a ekzémy 
  • Zanecháva prirodzenú vôňu
Parné čistenie dezinfekcia v Bratislave

Pre aké materiály nie je parné čistenie vhodné a aké sú následky?

Parné čistenie je menej vhodné respektíve nevhodné, vtedy, ak môže daný materiál poškodiť. To sa deje v prípade materiálov citlivých na kontakt s vodou, parou, vlhkosťou alebo vysokou teplotou. 

Konkrétne riziko poškodenia nesú niektoré poťahové látky ako koža, eko-koža, koženka, alcantara, hodváb, jemná vlna, ľan, rôzne bambusové či kokosové vlákna.

Farby, laky, nátery, tapety a papierové súčasti, ktoré nie sú výlučne vode-odolné, sú vysoko nevhodné na čistenie parným strojom a to z dôvodu, že vlhkom môžu začať praskať, odpadávať, šúpať sa alebo zmeniť svoju štruktúru či farbu materiálu. 

Avšak ak sa chcete efektívne zbaviť papierovej tapety, pri jej odstraňovaní je práve parný čistič výborný pomocník.

Ďalším rizikom sú parkety, drevené podlahy a drevený nábytok s voskovým či iným rozpustným náterom. Je vysoko pravdepodobné, že sa povrchová úprava prostredníctvom vysokej teploty poškodí a lepidlo ktorým je spájané sa roztopí. 

Pri týchto povrchoch treba byť obzvlášť opatrný respektíve zhodnotiť či také trvalé poškodenie povrchovej úpravy za to stojí.

Samozrejmé sú aj riziká pri čistení elektroniky a elektrických zariadení. Tam hrozí, že sa prostredníctvom horúcej pary dostane voda a para do miest, kde nastanú zmeny v podobe skratov alebo trvalého znehodnotenia jemných plastových alebo gumených súčastí zariadenia. Preto tieto zariadenia nikdy nečistíme. Respektíve zapožičiame parný stroj a zákazník si tieto zariadenia vyčistí sám na svoju vlastnú zodpovednosť. Ale naše požehnanie k tomuto úkonu určite nedostane

Čistenie vykonávame výlučne s certifikovanou čistiacou technikou

Všetky pevné povrchy ktoré vyčistíme parou sú okamžite použiteľné

Čistenie parou vykonávame výlučne v interiéry 

TIP NA ZÁVER

Ak čakáte službu parné čistenie do kuchyne alebo kúpeľne, pred tým než k Vám dorazíme, naneste na škáry a silnejšie usadeniny tenkú vrstvu octu a tým pádom urýchlite proces čistenia, a hlavne jeho účinok pri veľmi znečistených plochách. Samozrejme neplatí na čalúnenie.